Kitap Yorumları, Alıntılar ve Daha Fazlası...

27 Mar 2018

Şahsiyet | Dizi İncelemesi



65 yaşındaki adli katip memurluğundan emekli olan Agah (Haluk Bilginer) ile cinayet büro amirliğindeki tek kadın polis olan Nevra'nın (Cansu Dere) kesişen yolları, heyecan dolu bir hikaye olarak karşımıza çıkacak. Peki, Agâh ve Nevra'nın adım adım birbirlerine yaklaşmaları sadece bir tesadüf mü yoksa büyük bir bulmacanın  eksik bir parçası mı?


Emekli bir adliye memuru olan Agâh Beyoğlu, İstanbul'un en kalabalık ve hareketli semti Beyoğlu'nda yalnız ve münzevi bir yaşam sürdürmektedir. Kızı yurtdışında yaşamakta, eşi ise yıllar önce vefat etmiştir. Agâh'ın bu tekdüze yaşantısı, kendisine konan Alzheimer Başlangıcı teşhisiyle altüst olur. Hastalığından ötürü er geç bütün anılarını unutacaktır.

Bu gerçek karşısında başta bocalasa da Agâh, unutmanın bir fırsat olduğunu fark eder. Yıllardır planladığı ancak sürekli ertelediği bir cinayeti işlemek için bir fırsat! Nasıl olsa işleyeceği bu suçu gelecekte hatırlamayacak, hatırlamayacağı için de vicdan azabı çekmeyecektir. Bunun yanında cinayet büro amirliğindeki tek kadın polis olan Nevra, üzerindeki baskılar yüzünden istifanın eşiğine gelmiştir. Ancak Agâh'ın aldığı cinayet kararı, Nevra'nın hayatını da tamamen değiştirecektir.


Dizi: Şahsiyet
Oyuncular: Haluk Bilginer, Cansu Dere, Metin Akdülger, Şebnem Bozoklu, Hüseyin Avni Danyal, Necip Memili, Müjde Ar
Yapımcı: Ay Yapım
Yönetmen: Onur Saylak
Yapım Yılı: 2018
Süresi: 1 Saat  ile 2 Saat Arasında
Tür: Dram - Polisiye

DİZİNİN FRAGMANLARI






Dizi İncelemesi

Dizi ilk başlarda çok ağır ilerliyor. Sanki polis teşkilatında hiç kadın polis yokmuş da cinayet masasında ilk kadın polis Nevra'ymış gibi bir izlenim bıraktı. İzlemeye devam ettikçe beni sarıp sarmalayan, sürükleyici ve merak uyandıran bir hal aldı.

İlk başlarda Kuzuların Sessizliği filminin senaryosunu sanki araklayıp Jodie Foster'ın canlandırdığı FBI Ajanı Clarice Starling ile özdeşleşen bir yapısı varmış gibi geldi. Dizi hakkındaki bu görüşüm hala da geçerliliğini koruyor. Sonuçta Agah Beyoğlu da Hannibal Lecter gibi kendisine hedefler belirleyen bir seri katili canlandırıyor.

Oyuncu kadrosu ile göz doldurmasına rağmen bende oluşturmuş olduğu Kuzuların Sessizliği ile benzerlik algısı umarım ilerleyen bölümlerde kırılır ve sevdiğim oyuncuların olduğu bu diziyi izlemeye devam ederim.

Bölümler hakkında yorumlarıma gelecek olursam;

Kadınlara zarar vermiş olan insanların dosyalarını biriktiren Agah Bey, dosyalar arasından her bölümde yeni bir kurban seçiyor. Adli Emanet Deposundan çalmış olduğu silahlarla her bölümde yeni bir cinayet işliyor.

Konuların işlenişi, olayın örgüsü sürükleyici ve hoş. Yine de diğer Türk Dizilerinin genelinde olduğu gibi fazla para harcanmadan yapılmış. Çekimlerin daha da iyi yapılması diziyi daha da güçlendirecektir. Belki ilerleyen bölümlerde buna özen gösterirler ve bu dizi de internette bir fenomen olabilir.

İlk üç bölümünü izlemiş olduğum Şahsiyet Dizisi'nin dördüncü bölümünü merakla beklediğim doğrudur. Ama ilk üç bölüm bende sonraki bölümlere de bakıp ondan sonra izleyip izlememeye karar verme isteği uyandırdı.

Şu an için diziye vermiş olduğum puan : 5.8

İlerleyen zamanlarda bakalım ne olur?

4 yorum:

  1. Dün gece belirttiğin benzerlik üzerine Kuzuların Sessizliği filmini izledim. Bir iki nokta dışında pek benzerlik göremedim. Filmde Hannibal karakterinin hafızası yerinde, dizide ise Agah karakterine Ayzaymir teşhisi konulup unutkanlık kısmı katılmış. Şimdi Agah unutuyorsa eğer ve daha önce de sicil kaydı yoksa cinayetleri onun işlediğini ispatlamakta zorlanırlar diye düşünüyorum. Ileriki bölümlerde ne olacak ve bu durumu daha ne kadar sürdürecekler merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuzuların Sessizliği güzel bir film. Hannibal Serisi de izlemeni tavsiye ederim. Zaten bire bir aynu değil. Sadece ufak tefek benzerlikleri var.
      Polislerin işi zor. Agah yakalanacak mi bunu zamanla öğreneceğiz. 😊

      Sil
  2. Hiçbir şey sıfırdan ortaya çıkmaz esinlenme ve benzerlikler her zaman var. Olur o kadar :)

    YanıtlaSil
  3. Dizide sadece iki bölüm izledim. Cansu Dere yani Nevra rüyasında boğa gördü. Tıpkı Hannibal’ın, Will’i gibi bir sahneydi. Dedim böyle bir tespit yapan olmuş mudur; baktım, siz yapmışsınız. Güzel yakalamışsınız.

    YanıtlaSil